Thank you Pastor Terry Jones
For your service to Islam!

1. Thanks for making Quran a bestseller. More copies Qurans and were sold on Amazon, local and online Islamic stores, thus providing humanity an opportunity to read and ponder over God’s guidance for humanity.

2. Thanks for the business. More people bought Islamic literature, along with the Quran, generating extra revenue for the Islamic stores.

3. More individuals visited the mosques to attend Muslim open houses and Islam presentations, thus receiving the wonderful message of Islam.

4. More individuals called on the GainPeace’s outreach hotline 800-662-ISLAM and inquired about the faith of Islam, giving Muslims an opportunity to explain Islam to our fellow citizens. You generated more publicity for Islam, then all our past outreach campaigns combined.

5. More people Googled the words ‘Islam’ and ‘Quran’.The more that you spoke about Islam and the Quran, more people came to Muslim websites to learn about the truth of Islam.

6. Libraries were busy loaning out copies of the Quran. Yes, libraries across the USA, Canada and Europe were busy lend out copies of the Quran to its patrons.

7. Thanks for saving the Muslims advertisement dollars. The free publicity to the words ‘Quran’ and ‘Islam’, that you gave, Muslims could have spent millions of dollars but couldn’t have generated the same publicity and attention of the media, and thanks to you, the word of God (the Quran) became a household word.

8. Thanks for waking up the Muslims. Muslim all across the world are now more passionate about the wonderful and peaceful faith of Islam and are eager to share it with their neighbors, colleagues, friends and humanity.

9. Thanks for encouraging more people to embrace Islam. We had more people calling, learning and embracing Islam in the past few weeks, then we ever had since the last 40 years.

10. Thanks for uniting the people of conscience, the Muslim, the Jews, the Christians, the Hindus, and the atheist, on the common platform of goodness, love and tolerance and against hatred, bias and bigotry.

Pastor Terry Jones, we pray that you actually read the Quran with an open mind and heart and ponder over its message of the oneness of God. If you love Jesus, follow the religion of Jesus, the religion of Jesus was Islam, submission to the The Creator. May God, enlighten you to the truth of Islam and that you start worshiping the One Creator as was preached and practiced by Prophets Noah, Abraham, Moses, Jesus and Muhammad, peace be upon them.
Welcome to Islam.

Dr. Sabeel Ahmed
Director
The GainPeace Project, USA

Nizarejab : Dalam berita hari ini- adik ipar Tony Blair…pun declaire masuk islam…. Alhamdulillah…. apa kata Tony Blair agaknya ya..:)

Advertisements

Salam 1 Malaysia…

Posted: October 21, 2010 in Uncategorized
Tags: ,

Agak lama lama jugakkita tak berblog…. masaalah talian laaa…

Mula dulu…. ambik maxis bb…..kalau dekat KL….ok lah….tapi bila pindah Raub nih…..kat kawasan yang agak cerok….payah sket linenya…hehehe..

Kemudiannya… kita tukar pulak ke celcom bb….ingatkan ok… sebab kawasan ni line celcom ok….rupa-rupanya….tak jugak…..sakit betul jiwa…..nyet..nyet…nyet…. lembab betul….

Akhirnya….sekarang… kita pakai streamyx plak….. buat masa ni….memang sangat puas hati…… dah la bayaran bulanannya lebih murah dari mana2 broadband, dapat notebook free plak tu…hahahah… notebook 1 Malaysia….. baru dapat semalam…..

Kiranya…..pentadbiran Datuk Seri Najib…banyak beri faedah kepada rakyat ( yang kita nampaklah….)… sebab sebelum nih….. projek main juta-juta juta….. yang kita suka sekarang :

1) Tambah 1 lagi cuti umum – hari 1 Malaysia

2) Dapat notebook free….heheehe…bukan kita jer… kebanyakan budak-budak sekolah menengah dapat notebook sorang sebijik…

3) Puduraya dinaik tarafkan…… masalah yang telah berkulat……tak settle…settle….la nih..nampak laa perubahan……

apa lagi yek…. banyak lagi….tapi sebab ini yang berkaitan dengan kita….kita tulis laaa… kalau ada lagi…. kita tambah lagi list nih….hehehee

Bila Kita diuji….

Posted: April 27, 2010 in Diari

Salam teman-teman…..

Nampaknya minggu ini kita dilipahi rahmat…..tak tulah kat tempat lain… tetapi di Raub nie….dah start hujan….cuaca dah tak berapa panas…..rasanya…tempat lain pun sama…..

Terasa sangat nikmat hujannya kan….. tapi bila dah namanya manusia…..

Kalau tak hujan…” ish…panasnya….tak hujan….. bila lahh nak hujan… sejuk sikit…”

tapi kalau dah hujan…” ish…. hujan pulak…..”

itulah kalau namanya manusia…. bersungut dan merungut….

Semalam… kita diuji tuhan…..untuk sekian kali…bukannya perkara besar pun…. kecik sangat…..

Dah lama kita tak sakit….. semalam diberinya tuhan sedikit sakit…..sakit perut…. cirit-birit….nyaris nk demam…..

itu pun dah tak boleh nak buat kerja……masa ini lah baru teringat sentuhan ibu…..hehehe…

Hari ini dah sihat…. baru sedar tentang nikmat sihat….yelah…selama ni badan ok jer….lupa diri lak….dan terlupa nikmat sihat…. ( itu pun hari ini terlupa  sakit semalam….meratah asam rong kat kantin- asam rong nih masakkan pahang yang pedas….letak cilipadi….macam masak lemak cili padi…)

Apa pun…..kita sepatutnya bersyukur dengan apa yang tuhan kurniakan kepada kita kan…. tak kira baik atau pun buruk – kerana baik atau buruk sesuatu perkara itu hanya pada anggapan kita….. baik atau buruknya sesuatu perkara itu…Hany Allah yang lebih mengetahui…..

Sebagai manusia…kita seharusnya melihat sesuatu perkara itu dari sudut yang positif…. hanya dengan itu kita akan menjadi seorang insan yang sentiasa bersyukur…..

Nasib si anak perantau….

Posted: April 20, 2010 in Diari
Tags: ,

Salam buat teman-teman….

Hari ini 20 April 2010….bermakna genap 20 hari kita duduk di rumah baru……

Sungguh tak disangka….begitu sukar sekali mendapat tempat di Raub ini….

Pengalaman selama 10 tahun merantau…..inilah yang paling teruk…..

Diberi notis 24 jam.. keluar rumah…..terasa seperti pengemis…. hampir merempat di tepi jalan…. sesuatu yang sunggu kejam dan tidak berperi kemanusian!!!….

Tapi apa yang hendak di kata….hidup menumpang….begitulah adatnya…..bagaikan mentimun…..digolek pun kena…menggolek pun kena….

Tetapi…apa yang nak dikata….apa yang hendak di sungutkan…..dah diri sendiri jugak yang hendak hidup merantau….hendak berdikari….kononnya…..

Mungkin ini adalah satu peringatan daripadaNya…. ” Sudah sampai masanya…anda kembali berbakti di pangkuan ibubapa…di tanah tumpah darah…..seperti yang pernah dijanjikan dahulu….10 tahun untuk merantau…..” tahun ini….tahun ke-11….sepatutnya anda kembali ke pangkuan keluarga….eemmm….

Ataupun  satu ujian….10 tahun hidup merantau….tanpa kesusahan yang nyata….diberi tuhan sedikit cubaan….menguji ketahanan yang telah dibina selama ini….. cukup ampuh atau tidak untuk menghadapi dugaan….sedikit sangat ujian yang diberikanNya….tentu tidak patut disungutkan….

Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang….

Dalam setiap kesusahan….pasti ada kesenangan…..pasti ada pertolongan yang diberikan…

Walaupun dihalau dalam masa 24 jam…. Allah mempermudahkan segala urusan….. begitu mudah kita mendapat rumah sewa baru….begitu mudah kita mendapat lori untuk mengangkat barang-barang…. dan tidak lupa kepada jiran yang menghulurkan bantuan….ramai yang membantu….terutamanya cikgu-cikgu sekolah yang membantu mencarikan rumah sewa! Terima kasih tak terhingga….

Perkara yang telah berlalu… tidak perlu diingat dan dikenang lagi…

Jika dilihat kejadian ini dari sudut positif:

1) Kita dapat mengenal lebih ramai manusia yang bersikap jelek ( sorry.. tak dapat nak fikir perkataan yang lebih sesuai)… ya lah….selama ini kita hanya berjumpa dengan manusia-manusia yang baik-baik sahaja….ya…sepanjang 10 tahun pengalaman…. sangat sedikit kita berjumpa dengan manusia yang bersikap jelek dan pelik nie…( Hairan bin Ajaib pula rasanya…10 tahun hidup merantau di Kuala Lumpur….tidak kita berjumpa dengan manusia2 ini…tetapi 1 tahun lebih di Raub….kita berjumpa ramai manusia2 ini…eeemmm…satu pengalaman baru….pengalaman yang memantangkan…insyaalah..)

2) Mendapat tuan rumah yang lebih prihatin….walaupun jiran tetangga daripada kaum Cina dan India…. tetapi….baguzz saja…satu lagi pengalaman baru….persekitaran baru….1 Malaysia lah katakan…hahaha

3) Allah menyelamatkan kita daripada terbuka aurat dengan *******************. Di kawasan baru ini… kita agak “bebas” sedikit dari segi berpakaian….bukan bermaksud jiran dari bangsa dan agama lain membolehkan kita membuka aurat…bukan…tetapi keadaan rumah yang agak tertutup dari pandangan luar….

Semoga perpindahan kita ini memberi manafaat kepada kita….

Dan kepada Tuan Rumah lama….. Semoga penyewa baru anda lebih baik daripada kami… ( sudah semestinya …. penyewa baru itu….orang “Yang paling Bagus” … “Yang Banyak jasanya” di Raub nie….eeemmm…

p/s: IKLAN : Untuk anda yang berada di Raub….atau akan ditukarkan ke Raub….atau akan bertugas di Raub… ada bilik untuk disewakan…..tetapi HANYA UNTUK WANITA MUSLIM SAHAJA..:)

Kira-kira seorang guru matematik,

amat mudah sekali….

Ya atau tidak,

Benar atau salah,

Hitam atau putih

tiada jawapan diantara keduanya

tiada jawapan ” boleh jadi” atau ” mungkin”

tiada  jawapan ” agaknya”

juga tiada jawapan yang ” kelabu”

Kira-kira seorang guru matematik,

amat mudah sekali…

Andai terdapat persoalan berjawapankan ya atau tidak,

yang diberikan jawapannya samar-samar

atau terlalu banyak dolak-daliknya…

kesimpulan yang dibuat….

pastilah tidak….

guru matematik ibaratnya sebuah komputer….

yang hanya membaca 1 dan 0,

Jadi…

Jika menjawap persoalan seorang guru matematik….

berikan saja jawapan yang cepat dan pantas…

tanpa perlu ayat-ayat berbunga…

tanpa perlu ayat panjang berjela…

tanpa perlu kata-kata sastera…

Begitu mudah kira-kira…

Seorang guru matematik…

My worse week….

Posted: March 7, 2010 in Uncategorized

Salam buat teman-teman maya…..

Ini adalah post yang pertama untuk tahun 2010…perrrgghhhh…..lambat betul update….dah masuk bln ke-3 baru nak tulis…kenapa yek…..biasa lah…malas….bila connection teruk sangat….

Nie dah tukar pakai b.band celcom plak…sama jer macam maxis….cuma harganya murah sket…..speed dia tak beza pun….kat sekolah ker…kat rumah baru ker….lembab jugak…..kalau kat rumah lama..di cerok hutan tu…apatah lagi….. ibarat kata member… buang dalam sungai jer lah b.band nie kak Niza…rugi je bayo bulan2…..agaknya pakai streamix ok kot….ker..laptop nie yg berat…..entahlah….

Teruk betul kan…pembuka kata-kata untuk tahun baru nie dengan cerita my worse week…..

Betul kan….? cuba tanya diri anda….ada tak hari yang kita buat semua benda tak menjadi….???

but in my case…..seminggu……teruk betul…..

Ini semua gara-gara pindah rumah baru la rasanya….. masuk jer rumah baru….kawas ( maksudnya saya dalam bahasa Raub) hilang kunci rumah la ( sib baik jumpa balik….tu pun hmate tolong carikan..ish..)…. kunci kete hilang….. tak tau kemana hilangnya….. kamera pun hilang…. and the worse is bila nak hantar dokumen ke PPD….dah sampai PPD….tengok2 dokument tu tertinggal pulak kat sekolah…..tension sangat….balik rumah tido dulu…hahahaha… pastu baru pergi sekolah balik…ambik dokumen tu…. tup…tup…..langgar pulak tiang garaj kereta sekolah…kemek la belakang….kiranya mau RM 700 – RM 800 jugak ler melayang…ish..ish..ish….

Walau macammana pun….kita tetap kena g KL…menenangkan fikiran…. sib baik tak der paper jadi..selamat….

Dah jumpa member-member kt KL…. lepak-lepak kat kedai makan…. jejalan kat Jaya Jusco…Wangsa WalkMall…pasaraya Hero….rasanya dah ready untuk berdepan dengan minggu baru…dan hari baru…..eemmmm…

ada calar kat pintu tu...tak nampak plak...ish..

p/s: kos pembaikan lebih dari yang dianggarkan….perrgghhh..perit rasanya…hehehe

Salam teman-teman…

Bagaimana keadaan anda sekarang..? Bagus..? mesti bagus kan…. sebab kita masih bernafas di muka bumi ni…. masih diberi kesempatan untuk menikmati hidup ini….

Kali ini kita nak bercerita tentang kegilaan kita masa ini.

Sekarang nie kita tengah gila kat sorang mamat nie…. setiap petang mesti tunggu dia punya…tak leh miss….malam pun macam tu jugak…..ish…nak tau sapa dia…..??? namanya micheal smith….hehehe..tau tak sapa dia nie….Chef at Home laa…..channel 703 – asian food channel….setiap hari…jam 5.30ptg.. malam pkul 11.00…

best betul chef nie… memang minat gila lah kat dia nih…..tapi tak gila lagi la..hehehe..sib baik…

Apa yang best pasal dia nih….cara dia nih masak…simple jer….dah tu suka hati dia jer campak….

Naked chef kita tak minat…. kawan kita cakap….cara dia masak pengotor….uli pakai dua belah tangan..ish…

tapi chef at home nie bersih….tak banyak uli pakai tangan …. lagi satu ..chef at home nie cara penyampaian dia best….macam ikhlas jer..cara dia bercakap memberi inspirasi kepada orang lain….benda mengarut2 tak der lah banyak sangat dalam resepi dia-contohnya arak la…eemm….

Petang tadi….selepas tengok Chef at home…kita tengok pulak citer Spice route….tv3. Cerita tentang chef dr Malaysia ( tak ingat pulak namanya sapa…Master chef Sabri kot..kalo tak silap..).. cerita dia pergi satu tempat di Albania, Tirana ( macam Tari Tirana pulak..)…. dia bertukar resepi dengan chef  di sana. Menunya… masak biri-biri…..eeerrr….tengok macam tak sedap jer…. daging kambing tu diletakkan dalam pan, carrot, kentang bawang…dipotong dan diletakkan sekali….dicampurkan olive oil dgn air…. letak secubit garam dan secubit serbuk lada….eerrr…. pastubakar macam bakar bahulu…mesti tak sedap sebab garam tu sikit.. serbuk lada pun secubit jer..ish…pastu.. Chef dr Malaysia masak….perrgghhh… dia masak daging masak kurma…..banyak letak rempah adabi la….( sebab di sponsor olej Adabi…)…memang nampak sedap…..

Kesimpulannya selepas kita tengok dua-dua rancangan tu adalah…..rupanya makanan orang Eropah tak banyak rempah sebab rempah mahal…(rempah banyak ada di sebelah Asia..) tu sebab zaman dulu omputih datang tanah melayu cari rempah…

Jadi….kita patut berbangga dengan makanan kita yang agak rumit untuk disediakan…kerana itulah keistimewaan kita….sebagai orang Asia.

Jadi sekarang nih…azam kita…cuti sekolah nanti…balik kg…cuba masakan tradisional Pahang – nak masak Asam Rong…hehehe..

Apa-apa pun… Chef At Home..tetap di hati..hehehe. Dan kita nak petik kata-kata dia yang kita suka sangat..( ish..berapa byak suka la…..)….” my secret recipe is…cook without recipe….”…:)