Archive for the ‘hobi’ Category

Golden Guides

Posted: February 22, 2011 in hobi
Tags:

Here are some tips to help you on your way to growing and developing your photography skills:

Always bring your camera
The number one reason why people miss good pictures is because they don’t have a camera.
Make it a habit to always carry a camera with you, because you never know what you could miss.

Shoot more
If you think you shoot enough – you don’t. Especially if you have a digital camera, because
there is no added cost to taking more photographs. Why take just one picture if you can take
several? Are you in a place you may never visit again? Take a picture, because even the most
boring day to day scenes can become historical in just a few years of time.

Trust your eye
Studying laws of composition is fine, but when it comes down to you must trust your eye.
When you frame the shot, move the camera and explore the scene. When you find an angle or
composition that FEELS good to you, take the picture immediately. You can (and should)
get several more shots.

Train your eye
Look at the pictures you have taken and critique your own work. Did the image turn out like
you planned? Do you like the composition? This self-review stage is essential for you to
improve your photographic “spider-sense”.

Know your camera
You don’t need to memorize every feature right away, but over time you should be comfortable
enough so that operating your camera becomes second nature. It’s like learning to shift gears
or ride a bicycle – only when the machine becomes transparent are you really driving.

Always work on a copy
This essential guide is new for the era of digital photography. Remember that until you make a
backup copy your digital photo is a one of a kind original. Make it a habit to make copies
immediately after loading them from your camera, even before looking at them! Back up your images
onto removable media as often as you can.

 

Sumber: sifoo.com

Advertisements

Photography for dummies….

Posted: February 22, 2011 in hobi
Tags:

Shutter and Aperture

Controlling Exposure
In order for an image to be captured on film, it must be exposed to light.
The camera has two settings that control light, and they work very similar
to the human eye.

The Shutter:
The shutter blocks all light from exposing the film UNTIL you press the button.
Then it quickly opens and closes, giving the film a brief flash of light.

You can control the length of time the shutter remains open by setting the SHUTTER SPEED.

Longer shutter speeds = more light
shorter shutter speeds = less light

Shutter Speed:
Determines HOW LONG the shutter stays open.

The longer exposures ( like 1 second ) give much more light to the film than a 1/1000 of
a second exposure. So even though the number may look bigger, don’t be deceived!

Posted Image

Examples:

A half second exposure is ONE STOP darker than a one second exposure.
A 1/125 exposure is TWO STOPS brighter than a 1/500 exposure.
A 1/1000 exposure is THREE STOPS darker than a 1/125 exposure.

The Aperture:
Before light reaches film, it must pass through an opening called an “Aperture”.
The aperture is like a pupil. You can control the aperture by setting the “Aperture Opening”,
also known as an F-Stop.

Smaller F-stops numbers = larger openings
larger openings = more light

Aperture Settings (F-Stops):
Like the pupil in a human eye, the aperture on a camera controls light.
It does so by closing up to restrict light, and opening up to let it through.

Posted Image

Examples:

moving from f16 to f8 is:
TWO STOPS brighter.

moving from f5.6 to f8 is:
ONE STOP darker

moving from f4 to f2.8 is:
ONE STOP brighter

Balancing Shutter and Aperture:
Exposure is about different combinations of shutter and f-stop settings.
These combinations can drastically affect the finished picture. For example,
the following three pictures have been given an equal amount of light, but the f-stop
and shutter combinations make each one unique.

Posted Image
Why is the background all blurred in the right picture, and sharpest in the left ?
Because if the exposure is made with a wide aperture ( like f2.8 ), then objects
farther away from the subject are thrown farther out of focus. This effect is referred
to as “depth of field”

So.. if the aperture is small (like f22) then objects in the background (and foreground )
will appear sharper. However, since more light was required to make the exposure on the left
( 1/4 Second ) the subjects became blurred from MOTION. At 1/250th of a second, the shutter
is fast enough to freeze motion.

Take a stop, Give a stop..
Since f-stop and shutter are both measured in stops, keeping balance is easy. If you take
away 2 stops from the aperture, you can give 2 stops back with the shutter and end up with
the same exposure level.

Sumber: Sifoo.com

nizarejab: thanks to spirits, ahli sifoo.com yg share info berguna ini. banyak  blog/forum  fotografi menggunakan jargoan yang sukar difahami oleh seseorang yang tidak ada pengetahuan fotografi. Dengan info ini, barulah kita tahu.. apa maksudnya nombor2 pada kamera digital kita nih…. samsung s860.heheh

Cerita pasal hobi – Tanam pokok…

Posted: August 8, 2009 in hobi

Salam…. mai kita cerita lagi tentang hobi….

hobi kita yang seterusnya adalah menanam pokok….tak spesifik sangat pokok bunga ker..sayur-sayur ker….ni pun hobi lama- sama cam hobi collect buku.

Ingat lagi, masa tingkatan 1@2 , masuk dalam kelab sains… salah satu aktiviti adalah buat taman sains… untuk taman sains nie, cikgu suruh cari pokok kaktus…. punya lah susahnya nak jumpa orang/ jiran yang tanam pokok kaktus masa tu….. pusing-punya pusing….akhirnya jumpalah satu rumah cina nie, anak pompuan dia ada tanam.. kita pun beli dari dia…..( tapi kaktus tu tak pernah tanam kat taman sains sekolah pun..hehehe) jd my collection… start dari situlah kita mula minat tanam kaktus…. tambahan pulak….masa kat U, ada ekspo konvo yang jual murah… terus bertambah…. tapi sayangnya…..bila dah merantau nie…susah sikit nak menanam…pokok kat umah pun dah tak terbela…..mak pun minat menanam jugak….tapi dia tak minat kaktus…. mak minat tanam pokok bunga…tapi pokok bunga jenis daun….yang berbunga..mak tak minat sangat…. Tapi ari tu, masa pergi Camaeron Highland- Hari pekerja, kita ada beli 2 pokok bunga raya…dah bawa balik kg…. suka lah mak….tengok pokok bunga raya tu berbunga….besar-besar bunga dia…..

Mak memang suka dengan pokok…. suruh jual…tak mau….terfikir gak…mungkin satu hari nanti kita bleh buka nursery plak kan….hehehe….angan-angan….harap-harap jadilah kenyataan…..

Cerita pasal hobi lagi- buku…

Posted: August 6, 2009 in hobi

Salam buat teman-teman….

Sangat mengujakan bukan kalau dapat bercerita tentang apa yang kita suka kan…eemm…jadi kita sambung lagi cerita tentang hobi…

Hobi kita yang paling lama bertahan adalah membaca…dan menyimpan buku…or books collector…

Ingat lagi, masa zaman kecik-kecik…kalau ada pesta buku- pesta buku nie dianjurkan oleh Hassani Book and Stationery.. antara rangkaian kedai buku terbesar di Sungai Petani… selalulah abah bawa…selalunya pergi dengan jiran sebelah rumah lah….best fren ketika itu- kak mek namanya…ingat lagi..waktu darjah 3, buku yang kita beli adalah Si Kelingking… masa tu cakap dengan abah…nak buku yang tebal….( selalunya beli buku yang nipis-nipis jer)… mula-mula tu tak nak jugak buku tu…sebab kita rasa tak berapa tebal…. abah cakap ..” teballah tu…” baru kita nak..hahaha

Antara koleksi buku kita masa kecik… cerita-cerita klasik, tak ingat keluaran mana, tapi harganya RM 2 saja. Paling kita ingat cerita Si Gadis Penjual Mancis ( sebab sampai sekarang pun kita masih tak fahan cerita dia…)hahaha….

Anda tau tentang cerita Si Gadis Penjual Mancis nie? Gadis kecil nie dia menjual mancis di tepi jalan di tepi sebuah rumah mewah. Dia jual mancis nie dalam musim salji. Kiranya kisah nie kat oversea lah…

Sebab tak ada orang nak beli mancis dia, dia pun menyalakan mancis dia untuk memanaskankan badan. Lepas tu dia menjenguk ke dalam rumah tu. Dalam rumah tu dia nampak ada meja makan yang penuh dengan makanan. Untuk cerita lebih lanjut… carilah cerita nie kat kedai buku..hehehe….sebab yang kita ingat, esoknya gadis tu mati kesejukan.

Koleksi Nancy Drew dan Harry Boy tak yah cakaplah….memang jadi koleksilah…

Tapi, dalam banyak-banyak buku…koleksi yang paling kita sayang adalah koleksi majalah Mastika- abah punya….kiranya koleksi Mastika dari zaman kita tak lahir lagi….tahun 60an/70an… mastika dulu dengan sekarang banyak bezanya. Dulu, mastika penuh dengan info..maklumat politik semasa…kisah luar negara…dan kolum kegemaran- cerita dari timur…. mastika sekarang kureng sket… tapi tak taulah apa dah jadi dengan koleksi mastika tu…..ada kat rumah di SP… simpan dalam kotak…. kalau dibiar kat luar…kang budak-budak nie suka menggunting… habis kang…. tapi dah lama tak balik SP.. tak tau apa dah jadi…Harap-harap elok lagi la…..koleksi mastika tu terkecualilah…seaba kita suka..

Oklah…kita jumpa esok….insyaalah..