Archive for June, 2011

Istana Raja Bersiong???

Posted: June 25, 2011 in Jom Kongsi
Tags:

Salam….

Semasa cuti bulan 6/11 …. banyak betul dapat jemputan ke majlis walimatulurus…. salah satunya adalah jemputan dari bapa saudara pupu.. sepupu mak…di Taman Tabung Haji, Alor Setar…

Memang dari dulu-dulu lagi… kalau pergi rumah Pak Long… dia bagi tau.. itu rumah Raja Bersiong… sebab terletak betul-betul depan rumah dia… kebenarannya…??? wallah’ulam….

Uniknya…..rumah iti terus bersambung dengan bukit kat belakang tu… kita pun sebenarnya tak pernah masuk kat dalam…..dok tengok kot depan sahaja…. depannya…. taman perumahan..

Salam teman-teman…

Dari tajuk di atas… pernah kawan-kawan jumpa buah nih..??

Saya tak pasti nama lain bagi buah ni kat negeri lain.. tetapi… di Kedah….buah ni memang dipanggil buah keriang dot….

 

 

Di Kedah, ada dua jenis buah keriang. Kalau disebut buah keriang sahaja… buahnya kecil-kecil…sebesar buah kismis. kalau ada dotnya….hehehhe sebesar ibu jari… buahnya yang boleh dimakan..bila dah bewarna purple gelap….

 

Rasanya..??? kalau yang tak berapa masak… masam-masam kelat….. tapi kalau dah cukup tua… manis ada.. kelat pun ada… sekarang… dah susah nak jumpa… buah keriang yg kecik pun rasanya sama.

Pokoknya… berbatang kayu, tinggi dan besar…. macam pohon ara… daunya….( kalau yg dah besar… tak der lah nak ambik daunnya kan..) digunakan untuk menyejukkan badan. Dulu… kalau kita demam…. cari daunnya…ramas dalam air…. buat basahkan kepala…kan time tu..demam… tak leh bangun….paling tak best… tidor atas bantal yang dilapik platik… ish…bila pusing jer…bunyi keruk..keruk..hehehhe… bukannya apa…tak mau bantal basah..

Buah nih sedap dimakan dengan garam… atau sambal belacan….( org kelantan panggil colek…)…

Jadi…. kalau nak tau rasanya….. kene la rasa sendiri….hehehe