Apa yang aku suka….waktu ini..:)

Posted: November 16, 2009 in apa-apa saja
Tags: ,

Salam teman-teman…

Bagaimana keadaan anda sekarang..? Bagus..? mesti bagus kan…. sebab kita masih bernafas di muka bumi ni…. masih diberi kesempatan untuk menikmati hidup ini….

Kali ini kita nak bercerita tentang kegilaan kita masa ini.

Sekarang nie kita tengah gila kat sorang mamat nie…. setiap petang mesti tunggu dia punya…tak leh miss….malam pun macam tu jugak…..ish…nak tau sapa dia…..??? namanya micheal smith….hehehe..tau tak sapa dia nie….Chef at Home laa…..channel 703 – asian food channel….setiap hari…jam 5.30ptg.. malam pkul 11.00…

best betul chef nie… memang minat gila lah kat dia nih…..tapi tak gila lagi la..hehehe..sib baik…

Apa yang best pasal dia nih….cara dia nih masak…simple jer….dah tu suka hati dia jer campak….

Naked chef kita tak minat…. kawan kita cakap….cara dia masak pengotor….uli pakai dua belah tangan..ish…

tapi chef at home nie bersih….tak banyak uli pakai tangan …. lagi satu ..chef at home nie cara penyampaian dia best….macam ikhlas jer..cara dia bercakap memberi inspirasi kepada orang lain….benda mengarut2 tak der lah banyak sangat dalam resepi dia-contohnya arak la…eemm….

Petang tadi….selepas tengok Chef at home…kita tengok pulak citer Spice route….tv3. Cerita tentang chef dr Malaysia ( tak ingat pulak namanya sapa…Master chef Sabri kot..kalo tak silap..).. cerita dia pergi satu tempat di Albania, Tirana ( macam Tari Tirana pulak..)…. dia bertukar resepi dengan chef  di sana. Menunya… masak biri-biri…..eeerrr….tengok macam tak sedap jer…. daging kambing tu diletakkan dalam pan, carrot, kentang bawang…dipotong dan diletakkan sekali….dicampurkan olive oil dgn air…. letak secubit garam dan secubit serbuk lada….eerrr…. pastubakar macam bakar bahulu…mesti tak sedap sebab garam tu sikit.. serbuk lada pun secubit jer..ish…pastu.. Chef dr Malaysia masak….perrgghhh… dia masak daging masak kurma…..banyak letak rempah adabi la….( sebab di sponsor olej Adabi…)…memang nampak sedap…..

Kesimpulannya selepas kita tengok dua-dua rancangan tu adalah…..rupanya makanan orang Eropah tak banyak rempah sebab rempah mahal…(rempah banyak ada di sebelah Asia..) tu sebab zaman dulu omputih datang tanah melayu cari rempah…

Jadi….kita patut berbangga dengan makanan kita yang agak rumit untuk disediakan…kerana itulah keistimewaan kita….sebagai orang Asia.

Jadi sekarang nih…azam kita…cuti sekolah nanti…balik kg…cuba masakan tradisional Pahang – nak masak Asam Rong…hehehe..

Apa-apa pun… Chef At Home..tetap di hati..hehehe. Dan kita nak petik kata-kata dia yang kita suka sangat..( ish..berapa byak suka la…..)….” my secret recipe is…cook without recipe….”…:)

 

Advertisements
Comments
  1. iema says:

    i dun know u..but u make me laugh…wif ur story..thanx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s