Cerita pasal hobi – Tanam pokok…

Posted: August 8, 2009 in hobi

Salam…. mai kita cerita lagi tentang hobi….

hobi kita yang seterusnya adalah menanam pokok….tak spesifik sangat pokok bunga ker..sayur-sayur ker….ni pun hobi lama- sama cam hobi collect buku.

Ingat lagi, masa tingkatan 1@2 , masuk dalam kelab sains… salah satu aktiviti adalah buat taman sains… untuk taman sains nie, cikgu suruh cari pokok kaktus…. punya lah susahnya nak jumpa orang/ jiran yang tanam pokok kaktus masa tu….. pusing-punya pusing….akhirnya jumpalah satu rumah cina nie, anak pompuan dia ada tanam.. kita pun beli dari dia…..( tapi kaktus tu tak pernah tanam kat taman sains sekolah pun..hehehe) jd my collection… start dari situlah kita mula minat tanam kaktus…. tambahan pulak….masa kat U, ada ekspo konvo yang jual murah… terus bertambah…. tapi sayangnya…..bila dah merantau nie…susah sikit nak menanam…pokok kat umah pun dah tak terbela…..mak pun minat menanam jugak….tapi dia tak minat kaktus…. mak minat tanam pokok bunga…tapi pokok bunga jenis daun….yang berbunga..mak tak minat sangat…. Tapi ari tu, masa pergi Camaeron Highland- Hari pekerja, kita ada beli 2 pokok bunga raya…dah bawa balik kg…. suka lah mak….tengok pokok bunga raya tu berbunga….besar-besar bunga dia…..

Mak memang suka dengan pokok…. suruh jual…tak mau….terfikir gak…mungkin satu hari nanti kita bleh buka nursery plak kan….hehehe….angan-angan….harap-harap jadilah kenyataan…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s