Being a collector……

Posted: August 5, 2009 in Uncategorized

Salam berbahagia kepada semua….

Hari ni kita nak bercerita tentang menjadi seorang pengumpul….a collector….

Berdasarkan kepada blog-blog yang kita ” tersinggah” macam-macam benda orang kumpul sebagai hobi… kadang-kadang bila tengok koleksi mereka, terdetik dalam hati ..” laa…. benda macam nie pun nak simpan….buat apa..menyemak saja…”. itu bagi orang yang tidak mengumpulnya laa….. but for the collector….sampah bagi orang lain, tapi barang berharga bagi dia…

Satu blog yang kita jumpa…http://mohdfitri.blogspot.com/

blog nie cerita pasal sorang mamat nie…kumpul balik barang-barang oldschool…. cam warna air panda cap dulu2…beg sekolah…dan ntah pape lagi ntah…. bagi kita menyemak jer….tapi tak sangka….. barang-barang macam tu pun ada peminat dia….

being a collector…seseorang itu mesti mempunyai minat yang mendalam… keinginan dan ketabahan yang kuat….kalau tak…tinggal separuh jalan jer…..

semakin lama masa yang diambil untuk mengumpul barang-barang tersebut… semakin bernilai barangan tersebut….

tapi kalau barang tersebut diperolehi dengan mudah….. tak adalah trillnya….dan tak adalah keseronokannya….

yang seronoknya bila kita susah nak dapat barang tersebut…. cari..punya cari..punya cari….kadang kadang makan masa bertahun baru dapat…. masa tulah baru rasa berharga sangat ..walaupun harga barang tersebut tak sampai pun RM10.

Kita pernah cuba jadi stamp collector…..tapi tak jalan…. not in my blood kot…hahaha..

but when it comes to old notes….. perghhh…. tetiba jer jadi excited gila…. bila dah minat….macam-mcam info kita cuba dapat….untuk menambah nilai pada koleksi kita tu kan….hehehe…

Selain daripada old notes…. my collection….sejak daripada kecik lag kita suka dengan buku…..suka beli….suka baca… dan suka simpan buku… majalah….tak minat pulak….

ingat lagi….masa kecik-kecik…benda yang paling kita pantang adalah buku… maksudnya… kalau gaduh dengan adik-adik… kalau diaorang tak puas hati…apa lagi…pergi koyak buku kita la…hahaha… nak bagi kita nangis… memang jadi pun… kalau benda lain diaorang buat… tak jalan….hahaha…

oh… panjang pulak cerita….

best pulak cerita zaman dulu-dulu…

pape… kita sambung next time….

c u….

Advertisements
Comments
  1. fitri says:

    Salam…saudari ada jengah ke blog saya..terima kasih kerana sudi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s