Biro Tatanegara – 07 Nov-10 Nov – Kem Bumi Jati, Shah Alam.

Posted: November 14, 2008 in Uncategorized

BTN adalah kursus yang wajib kami – bakal penjawat awam sertai. Memang agak kelam kabut sikit pada mulanya… ya lah abih je exam, next day dah kena g BTN. Yang agak lecehnya nak g BTN ni kena banyak kuar belanja. Belanja? Yelah…nak kena beli baju baru…baju putih berkain gelap…alamak….tak leh la nak bergaya. Terpaksa la g round KL sebelum tu untuk cari baju sekolah. Nasib baik la saiz tak berapa nak besar. Senang jer cari baju sekolah kat Kamdar, Jalan TAR. Dan jangan jelaous kawan-kawan, baju sekolah I tu saiz S tau..hehehehe…tudung pun kena beli lain…tak leh kain tudung yang ada corak2…berlian2 ( ish…tudung cam tu la yang banyak…- kat BTN ramai jer yang pakai tudung berlian…ok jer…ishk….).Jadi…beli la 2 helai baju putih ngan 1 kain gelap ( Last-last pakai 1 baju jer….yang lagi satu bagi kat my best fren….baju sekolah dia jenis pakai buang, ari ke-2 jer pakai dah macam baju kertas Pak Kaduk lepas dia loncat bila dia menang sabung ayam dengan raja…hehehehe..).

Nak cerita tentang BTN banyak-banyak…kang salah cakap lak…kena tahan ISA plak…ishk… anyway…isi BTN banyak tentang semangat patriotik. Kiranya yang paling best adalah masa sesi tazkirah maghrib…( selalunya time tazkirah ni lah paling mengantuk…). mana tak nya, time tazkirah maghrib ni kami tengok filem. Pernah dengan Filem 1957: Hati Malaya – arahan Shuhaimi Baba. Memang best….ingat nak cari Cdnya….masa kuar kat pawagam dulu pun tak mendapat sambutan sangat… tapi memang best citernya….memang direkomen untuk ditonton…..carilah kawan-kawan ….cd nie…tak rugi… kiranya nak termenangis la jugak tengok citer nie….pelakon-pelakonnya memang class…. terutamanya yang berlakon watak Tengku Abdul Rahman….memang menjadi…. part yang sedih tu adalah part tentang Tuanku nak g ke London untuk rundingan untuk kemerdekaan, tapi tak ada duit…. kemudian rakyat bagi/ derma apa yang ada pada mereka…duit…gelang..rantai…memang sedih la part tu… memang rasa susahnya nak dapatkan kemerdekaan. Tabik la kat Shuhaimi Baba leh wat filem cam tu….

Apa lagi yang best..? makan kat situ best….ada sup ketam…sup tulang…..sayur goreng biasa pun sedap….sampai menambah-nambah nasi…ishk…dengan sambal belacannya…pergh….macam makan kat umah…

Selain tu yang bestnya sempat menganyam ketupat mengoreng kerutup dengan Mazliney…my best friend….sebelum ni tak der kesempatan…..yang kelakarnya….sebelum tidor mesti menganyam ketupat dulu… baru boleh tido….isk..pelik betul…..ditumpang berkaki-kaki oleh member-member lain….tu yang sedap betul kerutup yang kami buat tu…hehehe….bukannya apa…lepas nie tak tau lak bila leh ada kesempatan macam nie….

Kesimpulannya….BTN nie sebenarnya mengeratkan lagi hubungan sesama kami….berkongsi cerita yang sama…dan….mengutuk orang yang sama (?)..hehehe….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s